Om vissen gezond te houden is het belangrijk dat het water in uw aquarium of in uw vijver van goede kwaliteit is. Het is belangrijk dat u het water regelmatig controleert. U kunt hiervoor zelf een watertest aanschaffen of u komt met water naar de praktijk. Voor het nemen van een watermonster neemt u een schone pot of fles en vult deze onderwater tot de rand. U draait de dop onderwater op de pot of fles. Hiermee komt u zo snel mogelijk naar de praktijk. Wij zullen voor u het water testen.
Ververs wekelijks ongeveer 10% van het water. Voeg ook regelmatig goede bacterien toe.
Verder is het noodzakelijk dat er voldoende zuurstof in uw vijver is. Door middel van waterpompen, fonteinen en watervallen wordt er zuurstof in het water gebracht.
Als er boombladeren, eikels of ander materiaal in uw vijver valt, kunt u dit het beste verwijderen. Overbevolking van u vijver dient u te voorkomen. Maximaal één vis per kuub water!
Een zieke vis is te herkennen aan lusteloos gedrag, afzonderen, openstaande schubben, schuren over de bodem/langs de muur, plekken op de huid/verkleuring van de huid, uit het water springen of ander afwijkend gedrag.
Als u met uw vis naar de praktijk komt, kunt u deze vervoeren in een speciale viszak met water uit de vijver en veel lucht. Neem ook water uit de vijver mee in een luchtdicht afgesloten pot of fles (zie boven). Op de praktijk kijken we wat er met de vis aan de hand is door middel van microscopisch onderzoek, echografie, röntgen en/of ander laboratoriumonderzoek.
Heeft u meerdere vissen met wonden of andere problemen dan is een huisbezoek mogelijk.
Koi Herpes Virus = KHV = een zeer besmettelijke ziekte, waar de vissen vaak door komen te overlijden.
Besmetting vindt plaats door contact met een besmette vis of materiaal waarmee de besmette vis in contact is geweest. (Bakken, netten, water)
Er is ook besmetting met het virus mogelijk door overdracht via passanten, zoals watervogels, insecten en kikkers.
Als uw vis besmet is, vertoont deze meestal verschijnselen als de watertemperatuur tussen de 18 en 28 graden is.
Er zijn meerdere testen op de markt om het virus vast te stellen. Echter is het virus niet altijd aantoonbaar. Dragerschap is niet aan te tonen.
Er is geen behandeling mogelijk. Door de temperatuur minimaal 21 dagen boven de 30 graden te brengen kunt u proberen uw vis te immuniseren. Hierdoor wordt het virus geïnactiveerd. Echter de vis blijft wel drager van het virus. Deze vormt levenslang een bedreiging voor andere (niet besmette) vissen.
Als u nieuwe vissen aankoopt, kunt u deze het beste in quarantaine plaatsen. De vis wordt 4 tot 6 weken apart van de andere vissen gehouden, bij een temperatuur van ongeveer 25 graden. Verder kunt u proberen te voorkomen dat er watervogels of andere passanten bij uw vijver kunnen komen.
Als uw vis in quarantaine zit kunt u deze ook goed observeren. De vis kan aan het “nieuwe” water wennen en er kunnen afstrijkjes gemaakt worden. Eventuele behandelingen kunnen dan in het quarantaine systeem uitgevoerd worden en geeft geen belasting aan uw vijvervissen en vijverwater.
U kunt altijd met een vis en/of vijverwater naar de praktijk komen, om de benodigde testen en onderzoeken te laten uitvoeren.