Wilt u met uw hond of kat een nestje fokken, dan kunt u bij ons terecht voor professionele vruchtbaarheidsbegeleiding.
Door middel van bloedafname kan er een progesterontest worden uitgevoerd om het juiste dekmoment van uw hond te bepalen. We kunnen snel een waarde voor het progesterongehalte bepalen, omdat we de juiste onderzoeksapparatuur hiervoor op de praktijk hebben. Vanaf dag 23 na dekking is het mogelijk om met een echo te zien of de teef drachtig is. Er kan dan ook een schatting worden gemaakt van het aantal te verwachten pups. Vanaf dag 45 na dekking is het mogelijk om door middel van een röntgenfoto te zien of de teef drachtig is. Er kan dan vrij nauwkeurig worden bepaald hoeveel pups er in de teef zitten.
Ze gaat op zoek naar een geschikte plek. Dit is een rustige, beschutte (tochtvrije) plek met een aangename temperatuur van rond de 25 graden.
Er kan tot 2 dagen voor de bevalling wat slijmerige uitvloeiing uit de vagina zichtbaar zijn.
Op de dag dat de teef gaat bevallen heeft ze vaak minder eetlust, soms gaat ze zelfs braken. Ze gaat vaker plassen en ontlasten. De ontlasting kan soms wat dunner zijn.
Tussen 12 en 24 uur voor de geboorte van de eerste pup ziet u een daling van de temperatuur. Deze daling varieert van ½ tot 1 ½ graden. Belangrijk is dat u vanaf dag 55 drie maal per dag de temperatuur opneemt. Hiervoor kunt u het beste een digitale thermometer gebruiken die u in de anus steekt
Tijdens de bevalling stijgt de temperatuur weer. Deze temperatuur kan enkele dagen wat hoger zijn dan normaal (39,3 graden). Daarna wordt de temperatuur weer normaal. (Tussen 38 en 39 graden)
Een drachtige teef moet een goed uitgebalanceerd voer krijgen. De eerste 5 weken van de dracht is het niet nodig om de teef extra te voeren, maar vaak is dit na dag 35 wel nodig. De teef mag dan ongeveer 10 procent per week meer voer krijgen. U kunt dan ook het beste overgaan naar een voer met meer eiwitten. Het voer kunt u in 3 of 4 maaltijden per dag aanbieden, of u zorgt dat er gedurende de hele dag voer beschikbaar is.
Een aantal dagen voor de bevalling zal de teef minder gaan eten, er is nauwelijks ruimte in haar buik, omdat deze vol zit met pups.
Na de bevalling wordt de vraag naar melk steeds groter. Meestal gaat dit door tot de vierde week na de bevalling. De teef eet dan ook veel meer dan normaal. Zorg er ook altijd voor dat er vers drinkwater aanwezig is.
De teef krijgt weeën. Dit is de ontsluitingsfase, hierbij wordt de geboorteweg voorbereid op de uitdrijvingsfase. De ontsluitingsfase kan 6-12 uur duren. Tijdens de uitdrijvingsfase trekt de baarmoeder zich samen en gaat de teef persen. De pups worden naar de vagina gedreven. Als de vruchtblaas of pup zichtbaar wordt, mag het maximaal één uur duren totdat deze pup geboren is.
Als de pup geboren is, kunnen er nog vliezen omheen zitten. De teef maakt deze meestal snel kapot en likt de pup schoon. Daarna bijt ze de navelstreng door. Als de teef de vliezen niet snel kapot bijt, kunt u een handje helpen. U kunt dan ook eventueel aanwezig slijm in de bek en neus van de pup verwijderen.
Gemiddeld zit er 45 minuten tussen de geboorte van de pups. Als er na 1 of 2 uur nog geen volgende pup geboren is, is dit niet direct reden tot bezorgdheid. Belangrijk is wel dat de teef rustig is en niet perst. Perst de teef wel langdurig en er komt geen pup, dan kan er iets mis zijn en kunt u het beste contact opnemen met de dierenarts.
Als de pup is uitgedreven volgt meestal de nageboorte. Maar dit gebeurt niet altijd. Deze nageboorte wordt vaak door de teef opgegeten. Er zullen evenveel nageboorten komen, als er pups geboren zijn geworden. Blijft er een nageboorte achter, dan kan deze door middel van een injectie worden geholpen uit de teef te komen.
Als de pups 4 weken oud zijn gaan ze langzaam over op vast voer. Uw teef heeft dan ook minder voer nodig.
Als de pups 6 tot 8 weken oud zijn drinken ze geen moedermelk meer. Deze overgang zal meestal geleidelijk gebeuren.