Als u niet wilt fokken met u teef, dan is steriliseren een goede optie.
De voordelen van een sterilisatie zijn:
Er zijn echter ook enkele nadelen:
We voeren de operatie bij voorkeur met de laparoscoop uit. Dit is minder belastend voor uw hond. Kijk hier voor meer informatie over laparoscopie.
Een teef kan op elke leeftijd gesteriliseerd worden, mits ze niet pas loops is geweest of bijna loops wordt. Het geslachtsorgaan dient in rust te zijn.
Het voordeel van vroeg steriliseren is dat risico op het ontwikkelen van mammatumoren kleiner is. Na de tweede loopsheid is de kans op het ontstaan van mammatumoren nagenoeg gelijk aan dat van niet gesteriliseerde honden.
Bij de hond (en de kat) worden de eierstokken verwijderd. Dit is eigenlijk een castratie.
Bij een sterilisatie worden de zaadstrengen respectievelijk eileiders afgebonden en worden niet verwijderd. Op deze manier wordt een bevruchting voorkomen. Dit gebeurt bij mannen en vrouwen. Echter wordt de behandeling door veel mensen toch sterilisatie genoemd.
Veel poezen worden gesteriliseerd om te voorkomen dat ze een nestje krijgen
De voordelen van sterilisatie:
geen kans meer op zwangerschap
minder kans op tumoren van de melkklieren
geen last meer van krolsheid
geen hormonen nodig om zwangerschap te voorkomen
Nadelen van sterilisatie:
Sterilisatie kan al op jonge leeftijd plaatsvinden, als de poes verder gezond is. Meestal worden poezen rond de leeftijd van 6 maanden gesteriliseerd, maar later is ook geen probleem. De kat moet dan liever niet krols zijn tijdens de operatie.
Als uw poes een nestje heeft gehad wordt ze minimaal 7 weken na de geboorte van de kitten gesteriliseerd in verband met de melkklieren.
Onder castratie verstaat men het verwijderen van de totale voorplantingsfunctie door een chirurgische of medicamenteuze ingreep van de geslachtsklieren.
Door castratie is het niet meer mogelijk dat uw hond zich voortplant. De hormonale regeling wordt door castratie ook beïnvloedt.
Voordelen van castratie:
Nadelen van castratie:
Over het algemeen kunnen reuen vanaf een leeftijd van 6 maanden veilig worden gecastreerd.
Alternatief
U hond kan ook chemisch worden gecastreerd. Dit is niet definitief. Bij chemische castratie wordt een hormoonimplantaat onder de huid aangebracht. Hierdoor wordt de productie van de geslachtshormonen geremd, waardoor de hond tijdelijk onvruchtbaar wordt.
Het voordeel hiervan is dat u kunt zien of hiermee de gedragsproblemen oplossen. Ook zal de voorhuidontsteking verdwijnen.
Er zijn implantaten die een half jaar werken, en implantaten die 1 jaar werken. Zodra het implantaat is opgelost wordt uw hond weer vruchtbaar.
U kunt er altijd nog voor kiezen om over te gaan tot een chirurgische castratie. Door de chemische castratie zijn de testikels kleiner waardoor er een kleinere wond gemaakt hoeft te worden.
Voordelen:
De beste leeftijd is tussen de 4 en 6 maanden. De kater is dan nog niet vruchtbaar en vertoont nog geen ongewenst gedrag.